Hoe beveilig je de aanhanger?

Hoe beveilig je de aanhanger?

Als je een aanhanger hebt, weet je hoe belangrijk het is om deze goed te beveiligen. Aanhangers zijn namelijk erg aantrekkelijk voor dieven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je aanhanger te beschermen. In deze blog leggen wij uit welke soorten beveiliging er zijn en wat het SCM-keurmerk betekent.

Verschillende soorten aanhangerbeveiliging

Laten we beginnen met de verschillende soorten beveiliging die er zijn. Dit zijn de meest voorkomende:

  1. Disselsloten: deze sloten plaats je op de dissel van de aanhanger. Ze voorkomen dat iemand de aanhanger zomaar aan een auto kan koppelen en ermee vandoor gaat. Er zijn verschillende soorten disselsloten, sommige kun je zelfs gebruiken terwijl je aanhanger aangekoppeld is.
  2. Wielklemmen: een wielklem zet je op het wiel van je aanhanger. Het maakt het bijna onmogelijk om de aanhanger te verplaatsen zonder de klem te verwijderen. Dit is een zeer zichtbare vorm van beveiliging, wat op zichzelf al dieven kan afschrikken.
  3. Kettingsloten: deze sloten gebruik je om je aanhanger aan een vast object te verbinden. Dit kan een lantaarnpaal zijn of een speciaal daarvoor bedoelde aanhangerpaal. Het idee is dat de aanhanger niet zomaar meegenomen kan worden zonder het slot of de ketting te doorbreken. Je kan ook een kettingslot door je wiel/wielen plaatsen.
  4. GPS-trackers: met een gps-tracker kun je altijd zien waar je aanhanger zich bevindt. Mocht je aanhanger toch gestolen worden, dan vergroot dit de kans aanzienlijk dat je hem terugvindt.

Wat is het SCM-keurmerk?

Nu we de verschillende soorten beveiliging hebben besproken, is het ook goed om te weten wat het SCM-keurmerk is. SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Dit keurmerk wordt gegeven aan beveiligingsproducten die voldoen aan strenge eisen op het gebied van diefstalpreventie.

Als een slot of ander beveiligingsproduct dit keurmerk heeft, betekent dit dat het door onafhankelijke experts is getest en betrouwbaar bevonden. Dit is een goede indicatie dat het product echt zal helpen om je aanhanger veiliger te maken.

Het is wel belangrijk om te weten dat producten met een SCM-keurmerk vaak duurder zijn dan producten zonder dit keurmerk. Maar bedenk je goed dat de extra investering het waard kan zijn als het betekent dat je aanhanger veilig blijft. Verzekeraars zien ook liever een SCM gekeurd slot op de aanhanger zitten! 

Tips voor extra veiligheid

Naast het gebruiken van goede beveiligingsproducten, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om je aanhanger extra veilig te houden:

  • Parkeer je aanhanger altijd op een goed verlichte en zichtbare plek.
  • Als je de aanhanger voor langere tijd niet gebruikt, overweeg dan om hem binnen of op een afgesloten terrein te stallen.
  • Zorg ervoor dat de beveiligingsproducten die je gebruikt goed onderhouden zijn. Controleer regelmatig of alles nog goed werkt en vervang sloten of onderdelen als dat nodig is.

Het beveiligen van je aanhanger is erg belangrijk om diefstal te voorkomen. Met de juiste beveiligingsproducten en een beetje extra aandacht, kun je de kans dat je aanhanger gestolen wordt, aanzienlijk verkleinen. Denk goed na over welke beveiliging het beste past bij jouw situatie en vergeet niet het belang van het SCM-keurmerk. Als je vragen hebt of meer info wilt, aarzel niet om contact op te nemen met een specialist zoals Aanhangwagendirect.nl.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *